Kotiseutumuseon kesä

Kotiseutumuseo oli avoinna 28.6.–30.7.2017 ja oppaana toimi viime kesältä tuttu Einari Salo. Immin päivillä 11.6. avattiin museon savupirttiin mielenkiintoinen ”Kuoreveden kylät” -näyttely. Siinä kerrottiin vanhoihin koulupiireihin jaoteltuna tietoja mm. kylien historiasta, maisemista ja koulujen kohtaloista nykypäivääkään unohtamatta. Lisäksi oli kyliltä kerätty laaja kokoelma esineitä, joilla useilla on kerrottavana myös oma tarinansa.

Nyt museo on siis sulkenut ovensa vilkkaan tapahtuma- ja vierailukesän jälkeen. Museolla voi vielä muutaman viikon aikana vierailla esimerkiksi pienen ryhmän kanssa, kun ottaa yhteyttä johonkin neljästä museovastaavasta ja sopii vierailuajasta. ”Kuoreveden kylät” -näyttely siirretään Kuoreveden kirjastoon elokuun alkupuolella. Tervetuloa tutustumaan!

Museo sijaitsee Hallista noin 15 kilometrin päässä Mänttään johtavan tien varrella (Kuorevedentie 1562).

Museovastaavat: Rauni Pietiläinen, puh. 050 445 2046, Marja Tolonen, puh. 050 336 7598 ja Tellervo Valkama, puh. 040 560 2750 ja Aino Vessari, puh. 050 464 5947.

Elävä museo

Kotiseutumuseon vihkiäisiä vietettiin 18.8.1963 Joensuun kylässä Kuorevesi-järven rannalla ”tuhannen markan maisemassa”.

Jo tuolloin oli useita hämäläisiä talonpoikaisrakennuksia siirretty kauniille museoalueelle: ensimmäiseksi vuonna 1956 päärakennus Virkajärven tilalta, savupirtti Juhalasta Särkilahden kylästä sekä vaateaitta Soimamäestä ja jyväaitta Järvensivusta. Myöhemmin tulivat paja Ylövedeltä, kala-aitta Kolhin kylän Latukasta, maito-, ruoka- ja kahviaitan käsittävä aittarivi, vaiheittain rakentunut maatalouskatos sekä viimeisenä Viljo Haikalta ostettu riihi vuonna 1982.

Museon runsaat ja monipuoliset kokoelmat keskittyvät 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen perinteiseen talonpoikaiskulttuuriin. Luetteloituna on yli 3 300 esinettä, joista jokaisella on lahjoittaja ja useisiin liittyy myös pieni tarina. Kaikki avoinna olevat rakennukset on kalustettu ja sisustettu ajan henkeen ja aiheeseen sopiviksi. Päärakennuksen yläkerrassa on lisäksi laajat esinekokoelmat käsittäen mm. runsaasti sota- ja pula-ajan esineistöä sekä ”Kreetan kamarin”. Savupirtin kamariin järjestetään joka kesä eri aiheesta koottu näyttely.

Kokoelmissa on huonekalujen lisäksi runsaasti erilaisia työkaluja ja kotitalouteen liittyvää esineistöä. Näitä ovat mm. pellavan käsittelyyn, langan valmistukseen ja kutomiseen kuuluvat esineet, vaatteet ja kodin tekstiilit. Aitoissa on esillä ruoka- ja maitotalouteen sekä viljan säilytykseen liittyvää esineistöä sekä tekstiilejä. Museon vanhin esine on hopearaha vuodelta 1668. Pitäjän historiaan liittyviä esineitä ovat mm. runoilija Immi Hellénin kehto ja sitra sekä Hallin Jannen käyttämä murhavasara vuodelta 1867.

Museon kokoelmiin kuuluu myös Ruth Serlachiuksen vuonna 1956 lahjoittama ja Kuoreveden kirkkopihaan rakennetussa venetalaassa nähtävä 11-hankainen kirkkovene Liukas.

 

 

Kuvat suurenevat klikkaamalla (jos ruudullasi ei näy koko kuva kerralla, paina Ctrl -)