Museolle vielä sopimalla

Kotiseutumuseo oli avoinna 26.6.–4.8.2019, jolloin oppaana oli Juho Yläjärvi. Syksyn viimeiset vieraat saapuvat vasta syyskuun loppupuolella, joten museo on edelleen käyntikunnossa. Tänä aikana museoon pääsee tutustumaan ottamalla etukäteen yhteyttä johonkin museovastaavista. Savupirtissä on esillä näyttely ”Kuorevesi 150 vuotta” ja osa toissakesän ”Kuoreveden kylät” -näyttelystä on edelleen tutkittavissa. Savupirtissä on nyt valot!

Museo sijaitsee Hallista noin 15 kilometrin päässä Mänttään johtavan tien varrella (Kuorevedentie 1562).

Museovastaavat:
Eija-Liisa Aholainen, puh. 041 452 6512, Marita Kolhinen, puh. 040 354 7622,
Rauni Pietiläinen, puh. 050 445 2046 ja Aino Vessari, puh. 050 464 5947.

Elävä museo

Kotiseutumuseon vihkiäisiä vietettiin 18.8.1963 Joensuun kylässä Kuorevesi-järven rannalla ”tuhannen markan maisemassa”.

Jo tuolloin oli useita hämäläisiä talonpoikaisrakennuksia siirretty kauniille museoalueelle: ensimmäiseksi vuonna 1956 päärakennus Virkajärven tilalta, savupirtti Juhalasta Särkilahden kylästä sekä vaateaitta Soimamäestä ja jyväaitta Järvensivusta. Myöhemmin tulivat paja Ylövedeltä, kala-aitta Kolhin kylän Latukasta, maito-, ruoka- ja kahviaitan käsittävä aittarivi, vaiheittain rakentunut maatalouskatos sekä viimeisenä Viljo Haikalta ostettu riihi vuonna 1982.

Museon runsaat ja monipuoliset kokoelmat keskittyvät 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen perinteiseen talonpoikaiskulttuuriin. Luetteloituna on yli 3 300 esinettä, joista jokaisella on lahjoittaja ja useisiin liittyy myös pieni tarina. Kaikki avoinna olevat rakennukset on kalustettu ja sisustettu ajan henkeen ja aiheeseen sopiviksi. Päärakennuksen yläkerrassa on lisäksi laajat esinekokoelmat käsittäen mm. runsaasti sota- ja pula-ajan esineistöä sekä ”Kreetan kamarin”. Savupirtin kamariin järjestetään joka kesä eri aiheesta koottu näyttely.

Kokoelmissa on huonekalujen lisäksi runsaasti erilaisia työkaluja ja kotitalouteen liittyvää esineistöä. Näitä ovat mm. pellavan käsittelyyn, langan valmistukseen ja kutomiseen kuuluvat esineet, vaatteet ja kodin tekstiilit. Aitoissa on esillä ruoka- ja maitotalouteen sekä viljan säilytykseen liittyvää esineistöä sekä tekstiilejä. Museon vanhin esine on hopearaha vuodelta 1668. Pitäjän historiaan liittyviä esineitä ovat mm. runoilija Immi Hellénin kehto ja sitra sekä Hallin Jannen käyttämä murhavasara vuodelta 1867.

Museon kokoelmiin kuuluu myös Ruth Serlachiuksen vuonna 1956 lahjoittama ja Kuoreveden kirkkopihaan rakennetussa venetalaassa nähtävä 11-hankainen kirkkovene Liukas.

 

 

Kuvat suurenevat klikkaamalla (jos ruudullasi ei näy koko kuva kerralla, paina Ctrl -)