Kuoreveden Joulua 2019 valmistumassa

Kuoreveden Joulu 2019 on valmistumassa ja Kuoreveden koulun 5. luokan oppilaat myyvät sitä torstaista 28.11. alkaen. Muihin perinteisiin myyntipisteisiin lehti tulee maanantaina 2.12.

Antoisia lukuhetkiä!

Kuoreveden Joulu 2018

Entisiä vuosia laajempi lukupaketti Kuoreveden Joulu 2018 ja myös vanhempia numeroita (ks. alla) voit tilata toimitussihteeriltä yllä olevin keinoin.

Kuoreveden Joulu 2018 ajassa mukana

Mennyttä, nykyaikaa ja tulevaa on joululehden perinteinen tavoite. Niin on tänäkin vuonna, kun lehti on sivumäärältään entistä tuhdimpi. Kuorevesi-Seuran ja Lions Club Kuoreveden julkaiseman lehden kantta koristaa Helena Karhumäen herkkä taulu ”Kurjet lähtevät”.

Perinteisten tervehdysten jälkeen haitaristin syntymän 95-vuotismuitolle kirjoittaa hänen poikansa, joka ei osaa soittaa kunnolla edes suutaan. Syntymäpäiväänsä viettävät arvostettu kotiseutumies, eläkepäivillään kirjailijaksi antautunut rakennusmestari sekä lentokoneiden kanssa kaiken ikäänsä työssä ja harrasteissa puuhannut isännöitsijä. Muistosanat kertovat äkillisesti poismenneen kunnallispoliitikon elämästä.

Henkilökuvan saavat sekä Viipurista perheensä kanssa muuttanut lentokonetehtaan hevosmies että persoonallinen oman tiensä kulkija Hallinmäeltä. Legendaarinen varppaajan kapteeni kertoo sumuisesta matkastaan nuoren kaverinsa kanssa Kuoreveden Ilajanlahdella. Salaperäisestä elokuvamiehestä löydettiin kaivattua ja yllättävääkin tietoa.

Erilaisissa maisemissa kuljetaan Hallin Töyrymäestä Kruunuhaan parvekkeen kautta valkovuokkomereen. Mielenkiintoista ja vieraanvaraista on ollut elämä Akkasaaressa, jonka saunan kuistilta auringonlaskua ihailee jo kuudes sukupolvi. Kauempana maailmalla aina Pariisissa asti ollaan joulunvietossa muuttoa tehden ja paikallisiin tapoihin tutustuen.

Pieni poika pelaa pappansa kanssa tammea ja myllyä, eikä ihan aina jaksa olla siirtelemättä salaa nappuloita. Ja mistä löytyykään yllättävä ratkaisu, kun metsämiehen henkselit rätkähtävät poikki pääministerin seurueessa? Rajalassa kylien rajalla asustaa perheestään ylpeä viljanviljelijä. Monta rautaa on tulessa Kolonkulman nuorilla yrittäjillä, joita lisäksi työllistävät jääkiekkoilevat pojat.

Sotilasilmailun tulevaisuuteen tähtää hävittäjien korvaamista valmisteleva HX-hanke, ja koelentäjille pystytettiin uusi muistopaasi Hallin keskustaan. Kuinkahan pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaa nuoren lukiolaisen ainutlaatuinen tilaisuus päästä viikoksi TET-harjoitteluun eduskuntaan?

Vastavalmistuneessa Taipaleen koulussa 70 vuotta sitten aloittaneet ekaluokkalaiset tapasivat ja päivittivät kuulumisensa Hallin Jannessa, ja Dallapén hanuristin Yksinäinen-valssin sanojen ja levyn tekoa seuratiin elokuvan keinoin Kuorevesisalissa. Serlachius-taideleirit tunnelmoivat kotiseutumuseolla.

Historialliset tasavuodet tuovat lehteen myös surullisia sävyjä. Puolitoista vuosisataa sitten Kuorevettäkin koetteli nälänhätä ja kuolonkellot soivat kirkkoniemessä useasti.

Kuoreveden suojeluskunta perustettiin juuri sodan aattona tammikuussa 1918. Näitä miehiä osallistui myös Pihlaistossa käytyyn ns. Jokelan taisteluun, jota tutkaillaan 10-vuotiaan pojan silmin. Rohkean naisen värikäs elämä kuljetti hänet vaarallisiin paikkoihin ja lopulta rauhalliseen maalaiselämään. Suomen kohtalon kuukausiin ja jopa niiden viimeisiin päiviin mahtui monta surullista kohtaloa.

Joululehtiä edellisiltä vuosilta

Satavuotiaalle Suomelle omistetun Kuoreveden Joulun 2017 kannen vanhassa postikortissa tyttö sytytti kynttilät juhlivalle isänmaalle. Aiheissa korostuivat mielenkiintoiset tarinat useista henkilöistä: mm. ”tavallinen ihminen” Onni Suoranta, olympiasoihdun viejä Eino Salminen, Vuokselan tyttö Sinikka Riihinen, ”lapinhullu” Eero Moisio, hiihtäjä Inkeri Janhunen ja kädentaitaja Taimi Tani. Osansa saivat myös Selänpään suku, Aution perhe, Valkkisen talo joen suussa, Sorsaojan historia ja elämä Vehkaojalla 1940-luvulla.

Kuoreveden Joulu 1956–2016 oli lehden 60-vuotisjuhlanumero, jonka kantta koristi ”Kuningattaren kello” kuten niin monta kertaa aiemminkin. Muitakin täysiä vuosikymmeniä juhlivia yhteisöjä oli runsaasti, mm. toinen lehden kustantajista LC Kuorevesi 50 vuotta. Saatiin lukea höyrylaivoista Kuorevedellä ja Gunnar-pässistä. Henkilötarinansa saivat kauppiaaksi syntynyt Hokan Mailis, lentokonesuunnittelija Elias Järvineva ja Hallinmäen monitoimimies Mäkelän Paavo.

Vuonna 2015 Kuoreveden Joulun kannessa nähtiin Armas Myllyperkiön komea tilhiparvi. Kuorevesi-Seuran 60-vuotisjuhlanumerossa aiheina ovat mm. suuret ikäluokat, sotalapsen tarina, Amandan kaipaus, geokätköily ja Turbo-Vinha.

Kuoreveden Joulua jo yli 60 vuotta

Ensimmäinen Kuoreveden Joulu ilmestyi vuonna 1956 painavana tavoitteenaan rahoittaa tulevan museon perustamista. Lehden perustaja ja todellinen puuhanainen oli Aune Laaksi, joka toimi pitkään lehdestä vastaavana toimitussihteerinä ja toimituskunnassa alusta asti aina vuoden 1992 loppuun.

Vuosina 1974–79 lehti tehtiin Koillis-Pirkan Jouluna yhteistyössä Mäntän, Vilppulan ja Pohjaslahden seurojen kanssa. Vuodesta 1981 Kuoreveden Joulu on ilmestynyt joka vuosi, kun toiseksi julkaisijaksi ja ilmoitusten hankkijaksi ryhtyi Lions Club Kuorevesi.

Kuoreveden Joulun kirjoituksissa aiheina ovat perinteisten joulutervehdysten lisäksi henkilökohtaiset muistelut, suku- ja henkilöhistoriat, ihmisten ja eri yhteisöjen merkkipäivät, matkakertomukset, kunkin vuoden ajankohtaiset tapahtumat Kuorevedellä sekä kotiseudun entisten ja nykyisten runoilijoiden ja koululaisten runot. Ja paljon, paljon muuta.

Kuoreveden Joulu tehdään edelleenkin talkoovoimin ja siitä saatavalla tuotolla – seuran jäsenmaksujen ohella – ylläpidetään ja kehitetään kotiseutumuseota sekä tehdään kotiseututyötä.

Kirjoita itse, muistele tai kerro uusista aiheista!

Yhteyshenkilö: toimitussihteeri Rauni Pietiläinen, puh. 050 4452046 tai rpie@phpoint.fi

 

Kuvia Kuoreveden Joulusta 1956–2016

Kuvat aukeavat klikkaamalla