Kuoreveden Joulu 2018

Uusi entistäkin laajempi lukupaketti Kuoreveden Joulu 2018 on nyt painossa ja ilmestyy marraskuun lopulla. Lehteä myyvät torstaista 29.11. lähtien ensin Kuoreveden koulun 6. luokka ja maanantaista 3.12. lähtien myös muut perinteiset myyntipisteet. Hallissa niitä ovat mm. K-Market Hokka, Apteekki ja Päivin salonki. Jämsässä lehti löytyy Suomalaisesta kirjakaupasta ja Mäntässä sitä myyvät Leikkauksen R-kioski ja Taitokeskus.

Kuoreveden Joulu 2018 on tilattavissa toimitussihteeri Rauni Pietiläiseltä: rpie@phpoint.fi tai puh. 050 445 2046. Lehden hinta on 10 euroa ja postituskulut 3 euroa.

Mahtavia lukuhetkiä!

Rauni Pietiläinen

Kuoreveden Joulu 2018 ajassa mukana

Mennyttä, nykyaikaa ja tulevaa on joululehden perinteinen tavoite. Niin on tänäkin vuonna, kun lehti on sivumäärältään entistä tuhdimpi. Kuorevesi-Seuran ja Lions Club Kuoreveden julkaiseman lehden kantta koristaa Helena Karhumäen herkkä taulu ”Kurjet lähtevät”.

Perinteisten tervehdysten jälkeen haitaristin syntymän 95-vuotismuitolle kirjoittaa hänen poikansa, joka ei osaa soittaa kunnolla edes suutaan. Syntymäpäiväänsä viettävät arvostettu kotiseutumies, eläkepäivillään kirjailijaksi antautunut rakennusmestari sekä lentokoneiden kanssa kaiken ikäänsä työssä ja harrasteissa puuhannut isännöitsijä. Muistosanat kertovat äkillisesti poismenneen kunnallispoliitikon elämästä.

Henkilökuvan saavat sekä Viipurista perheensä kanssa muuttanut lentokonetehtaan hevosmies että persoonallinen oman tiensä kulkija Hallinmäeltä. Legendaarinen varppaajan kapteeni kertoo sumuisesta matkastaan nuoren kaverinsa kanssa Kuoreveden Ilajanlahdella. Salaperäisestä elokuvamiehestä löydettiin kaivattua ja yllättävääkin tietoa.

Erilaisissa maisemissa kuljetaan Hallin Töyrymäestä Kruunuhaan parvekkeen kautta valkovuokkomereen. Mielenkiintoista ja vieraanvaraista on ollut elämä Akkasaaressa, jonka saunan kuistilta auringonlaskua ihailee jo kuudes sukupolvi. Kauempana maailmalla aina Pariisissa asti ollaan joulunvietossa muuttoa tehden ja paikallisiin tapoihin tutustuen.

Pieni poika pelaa pappansa kanssa tammea ja myllyä, eikä ihan aina jaksa olla siirtelemättä salaa nappuloita. Ja mistä löytyykään yllättävä ratkaisu, kun metsämiehen henkselit rätkähtävät poikki pääministerin seurueessa? Rajalassa kylien rajalla asustaa perheestään ylpeä viljanviljelijä. Monta rautaa on tulessa Kolonkulman nuorilla yrittäjillä, joita lisäksi työllistävät jääkiekkoilevat pojat.

Sotilasilmailun tulevaisuuteen tähtää hävittäjien korvaamista valmisteleva HX-hanke, ja koelentäjille pystytettiin uusi muistopaasi Hallin keskustaan. Kuinkahan pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaa nuoren lukiolaisen ainutlaatuinen tilaisuus päästä viikoksi TET-harjoitteluun eduskuntaan?

Vastavalmistuneessa Taipaleen koulussa 70 vuotta sitten aloittaneet ekaluokkalaiset tapasivat ja päivittivät kuulumisensa Hallin Jannessa, ja Dallapén hanuristin Yksinäinen-valssin sanojen ja levyn tekoa seuratiin elokuvan keinoin Kuorevesisalissa. Serlachius-taideleirit tunnelmoivat kotiseutumuseolla.

Historialliset tasavuodet tuovat lehteen myös surullisia sävyjä. Puolitoista vuosisataa sitten Kuorevettäkin koetteli nälänhätä ja kuolonkellot soivat kirkkoniemessä useasti.

Kuoreveden suojeluskunta perustettiin juuri sodan aattona tammikuussa 1918. Näitä miehiä osallistui myös Pihlaistossa käytyyn ns. Jokelan taisteluun, jota tutkaillaan 10-vuotiaan pojan silmin. Rohkean naisen värikäs elämä kuljetti hänet vaarallisiin paikkoihin ja lopulta rauhalliseen maalaiselämään. Suomen kohtalon kuukausiin ja jopa niiden viimeisiin päiviin mahtui monta surullista kohtaloa.

Kuoreveden Joulu 1956–2016

Kuoreveden Joulun kantta on vuodesta 1956 usein koristanut jossain muodossa kotikirkkomme kirkonkello, jota kutsutaan kuningataren kelloksi. Niin nytkin lehden juhlavuonna oikein valokuvana. Tämä kuningatar Kristiinan 1600-luvulla lahjoittama kello soi edelleen Kuoreveden kirkon tornissa.

Alkuaan Kuorevesi-Seuran perustaman 60-vuotiaan joululehden ja sen nykyisen toisen julkaisijan LC Kuoreveden lisäksi saavuttivat tänä vuonna täysiä vuosikymmeniä useat yhteisöt, joista osasta mahtui mukaan pidempi ja osasta vain lyhyempi tarina. Myös muistokirjoituksia on lehdessä tavallista useampi.

Orpopojan tarina kertoo sota-aikana maalaistalon töissä olleesta Villestä ja koivusta. Peräti 90 vuotta on Hallissa toiminut pienviljelijäin yhdistys, joka on ehtinyt rakentaa yhden jos toisenkin viljankuivaamon. Eipä tainnut Gunnar-pässi ollakaan vierasmaalainen?

Pihlaiston vanhalle koululle mahtuvat tänä päivänä perinteet, mutta tilanahtaus vaivasi kohta sen valmistumisen jälkeen 80 vuotta sitten. Telttakokouksia on pidetty ja kitarakuorolaulu raikunut jo 70 vuotta paikallisessa helluntaiseurakunnassa. Millainen tuli mielikuvissa rakennetusta savusaunasta ja mitä töitä siellä tehtiin saunomisen lisäksi?

Kuorevedellä on seilannut aikanaan useita höyrylaivoja kuljettaen useimmiten halkoproomuja ja ihmisiä. Hiihtolatuja ei aikoinaan paljon kunnostettu edes kilpailuihin, nyt pätee sanonta ”kesällä hiihtäjät tehdään”. KiVassa koulussa ei kiusata vaan laaditaan ja esitetään yhdessä vaikka laulu koko koulun voimin. Kouluahan on pitäjässä käyty jo 130 vuotta.

Kauppiaaksi syntynyt Hokan Mailis sai jo nuorena huostaansa ”Parakki-Hokan”. Tiensivun torpasta tuli Latukka, jonka pihapiirissä seisoo edelleen Hannan mökki vuodelta 1871. Valoa ja voimaa kansalle tuottavan yrityksen yksi tärkeä tavoite on toimitusvarmuus.

Monet muistavat vielä lentokonesuunnittelun suuren miehen Elias Järvinevan, jonka persoona ei jättänyt ketään kylmäksi. Hallinmäen monitoimimies puolestaan oli Mäkelän Paavo, joka soitti haitaria ja oli ahkera työmies – myös naapureissa.

Hallin Janne ei ollut alueen ainoa murhamies, vaan vielä pahamaineisempia löytyi lähiseudulta. Viron vapaussotaan vuonna 1919 lähti Kuorevedeltä ainakin kaksi, ketkähän?

Myös vuoden sattumat ja tapahtumat sekä museon kesäkuvat saivat värinsä M-Printin koneessa.

Joululehtiä edellisiltä vuosilta

Vuonna 2015 Kuoreveden Joulun kannessa nähtiin Armas Myllyperkiön komea tilhiparvi. Kuorevesi-Seuran 60-vuotisjuhlanumerossa aiheina ovat mm. suuret ikäluokat, sotalapsen tarina, Amandan kaipaus, geokätköily ja Turbo-Vinha.

Kuoreveden Joulun 2014 kannessa Ansa Sallisen enkeliparvi lennätti lehden monipuoliseen sisältöön. Aikajanalla elettiin 1700-luvulta nykypäivään ja aiheissa kiertokoulusta sotien ja urheilun kautta lentokoneen tarkkaan laatutyöhön.

Vuoden 2013 joululehden kannessa johdatteli museolla vieraillut joulupukki lukijat vielä museon 50-juhlavuoteen. Toinen teema oli Ilmavoimien Teknillisen Koulun ja Hallin varuskunnan viimeiset päivät.

Kuoreveden Joulu 2012 oli omistettu Aune Laaksille. Häntä muisteltiin monen artikkelin verran, mutta muitakin muisteluja ja artikkeleita riitti, eikä ajankohtaistakaan unohdettu.

Tilaukset

Näitä ja myös muita edellisten vuosien joululehtiä voi tilata toimitussihteeriltä. Uusimman lehden hinta on 5 euroa, vanhemmat numerot 1 euro/kpl. Postitus maksaa 1–2 lehdeltä 3 euroa, isommat erät laskutetaan postituskustannusten mukaan.

Kuoreveden Joulua jo yli 60 vuotta

Ensimmäinen Kuoreveden Joulu ilmestyi vuonna 1956 painavana tavoitteenaan rahoittaa tulevan museon perustamista. Lehden perustaja ja todellinen puuhanainen oli Aune Laaksi, joka toimi pitkään lehdestä vastaavana toimitussihteerinä ja toimituskunnassa alusta asti aina vuoden 1992 loppuun.

Vuosina 1974–79 lehti tehtiin Koillis-Pirkan Jouluna yhteistyössä Mäntän, Vilppulan ja Pohjaslahden seurojen kanssa. Vuodesta 1981 Kuoreveden Joulu on ilmestynyt joka vuosi, kun toiseksi julkaisijaksi ja ilmoitusten hankkijaksi ryhtyi Lions Club Kuorevesi.

Kuoreveden Joulun kirjoituksissa aiheina ovat perinteisten joulutervehdysten lisäksi henkilökohtaiset muistelut, suku- ja henkilöhistoriat, ihmisten ja eri yhteisöjen merkkipäivät, matkakertomukset, kunkin vuoden ajankohtaiset tapahtumat Kuorevedellä sekä kotiseudun entisten ja nykyisten runoilijoiden ja koululaisten runot. Ja paljon, paljon muuta.

Kuoreveden Joulu tehdään edelleenkin talkoovoimin ja siitä saatavalla tuotolla – seuran jäsenmaksujen ohella – ylläpidetään ja kehitetään kotiseutumuseota sekä tehdään kotiseututyötä.

Kirjoita itse, muistele tai kerro uusista aiheista!

Yhteyshenkilö: toimitussihteeri Rauni Pietiläinen, puh. 050 4452046 tai rpie@phpoint.fi

 

Kuvia Kuoreveden Joulusta 1956–2016

Kuvat aukeavat klikkaamalla