Kuoreveden Joulu 2017

Kuoreveden Joulu 2017 on edelleen saatavana toimitussihteeri Rauni Pietiläiseltä: rpie@phpoint.fi tai puh. 050 445 2046.

Kuoreveden Joulu tulee taas

Kuoreveden Joulun 2017 sinivalkoisessa kannessa tyttö sytyttää kynttilät 100-vuotiaalle isänmaalle. Lehti aloittaakin seitsemännen vuosikymmenensä luontevasti teemoilla itsenäisyys sodan kokemuksineen ja yhdessä tekeminen. Myös Kuorevesi-Seuran kanssa lehteä julkaisevan LC Kuoreveden tausta eli Lions-järjestö täyttää 100 vuotta.

Muitakin juhlijoita on jälleen runsaasti, esimerkkeinä vanhimmista: VPK-työtä on pitäjässä harrastettu jo 80 vuotta ja ilahduttavaa on nuoriso-osaton vilkas toiminta. Olympiasoihtuviesti sai hienon muistomerkin 75 vuoden jälkeen. Yhdeksäsluokkalaiset juhlistivat Suomen Sotaveteraaniliiton 60-vuotista taivalta kirkon juhlassa yhdessä veteraanien kanssa. Vuokselasta evakkona Kuorevedelle Apilakosken emännäksi päätynyt puuhanainen täytti peräti 95 vuotta.

Sota-aikaan johdattaa runolöytö itsenäisyyspäivältä 1939. Tavallinen ihminen voi olla sankari, jos ei omasta mielestään sotasankari niin ainakin hiihdon urheilusankari. Kaksi muuta veteraaniurheilijaa ovat juosseet pitäjää maailmankartalle, toinen haalien ennätyksiä ja mitaleja 1970–80-luvulla, toinen ”lähes ikiliikkuja” juoksee edelleen EM-mestaruuksia ennätysajoilla 76-vuotiaana.

Lypsämällä on Suomea vienyt maailmankartalle Leppälahdesta kädentaitaja, joka vielä 93-vuotiaana muisti terävänä ja jalka kepeänä harjoittelee uusia tekniikoita. Zürichissä tyttärentytär kutoo isoäidin kangaspuilla huipputuotteita.

Isänsä muistoja armeijan ja Lapin sodan ajalta kirjannut poika sairastui aikanaan isän mukana lapinhulluuteen. Aution perheeseen tuli kuusi sotaorpoa, kun isä lähti jatkosotaan Kuoreveden komppaniassa, eikä enää palannut kotiin. Uusi kirja kertoo, miten tuo komppania taisteli Kannaksen halki 76 vuotta sitten. Sotatalven saunamatkalla pienen pojan kokema pommitus jätti jälkensä sekä poikaan että maisemaan.

Aaron piippu on edelleen hirrenraossa, kun Sorsaojan laitumella käyskentelee isännän hoidossa komea charolaiskarja. Alun perin Savon kartanon torpasta Selänpäästä tuli kantatila monelle, kun asutus laajeni sodan jälkeen. Monia mielenkiintoisia vaiheita kokenut Valkkisen talo joen suussa on saanut uudet asukkaat. Katkennut petäjä Kuoppamäessä kertoo pienen pojan äiti-ikävästä 100 vuoden takaa.

Arkisen ja sota-aikana kiireisen elämän vastapainoksi katsottiin eläviä kuvia Korpi-Elossa aina 1960-luvulle. Vehkaojalla lapsuutensa asunut tyttö muistaa sotienjälkeisen ajan onnellisena yhteiselona. Yksi aikakausi lähestyy loppuaan, kun Vinkojen seuraajat ovat jo Suomessa. Kuuluisasta postiryöstöstä ja sen tuomioista on kulunut 150 vuotta.

Kuoreveden Joulu 1956–2016

Kuoreveden Joulun kantta on vuodesta 1956 usein koristanut jossain muodossa kotikirkkomme kirkonkello, jota kutsutaan kuningataren kelloksi. Niin nytkin lehden juhlavuonna oikein valokuvana. Tämä kuningatar Kristiinan 1600-luvulla lahjoittama kello soi edelleen Kuoreveden kirkon tornissa.

Alkuaan Kuorevesi-Seuran perustaman 60-vuotiaan joululehden ja sen nykyisen toisen julkaisijan LC Kuoreveden lisäksi saavuttivat tänä vuonna täysiä vuosikymmeniä useat yhteisöt, joista osasta mahtui mukaan pidempi ja osasta vain lyhyempi tarina. Myös muistokirjoituksia on lehdessä tavallista useampi.

Orpopojan tarina kertoo sota-aikana maalaistalon töissä olleesta Villestä ja koivusta. Peräti 90 vuotta on Hallissa toiminut pienviljelijäin yhdistys, joka on ehtinyt rakentaa yhden jos toisenkin viljankuivaamon. Eipä tainnut Gunnar-pässi ollakaan vierasmaalainen?

Pihlaiston vanhalle koululle mahtuvat tänä päivänä perinteet, mutta tilanahtaus vaivasi kohta sen valmistumisen jälkeen 80 vuotta sitten. Telttakokouksia on pidetty ja kitarakuorolaulu raikunut jo 70 vuotta paikallisessa helluntaiseurakunnassa. Millainen tuli mielikuvissa rakennetusta savusaunasta ja mitä töitä siellä tehtiin saunomisen lisäksi?

Kuorevedellä on seilannut aikanaan useita höyrylaivoja kuljettaen useimmiten halkoproomuja ja ihmisiä. Hiihtolatuja ei aikoinaan paljon kunnostettu edes kilpailuihin, nyt pätee sanonta ”kesällä hiihtäjät tehdään”. KiVassa koulussa ei kiusata vaan laaditaan ja esitetään yhdessä vaikka laulu koko koulun voimin. Kouluahan on pitäjässä käyty jo 130 vuotta.

Kauppiaaksi syntynyt Hokan Mailis sai jo nuorena huostaansa ”Parakki-Hokan”. Tiensivun torpasta tuli Latukka, jonka pihapiirissä seisoo edelleen Hannan mökki vuodelta 1871. Valoa ja voimaa kansalle tuottavan yrityksen yksi tärkeä tavoite on toimitusvarmuus.

Monet muistavat vielä lentokonesuunnittelun suuren miehen Elias Järvinevan, jonka persoona ei jättänyt ketään kylmäksi. Hallinmäen monitoimimies puolestaan oli Mäkelän Paavo, joka soitti haitaria ja oli ahkera työmies – myös naapureissa.

Hallin Janne ei ollut alueen ainoa murhamies, vaan vielä pahamaineisempia löytyi lähiseudulta. Viron vapaussotaan vuonna 1919 lähti Kuorevedeltä ainakin kaksi, ketkähän?

Myös vuoden sattumat ja tapahtumat sekä museon kesäkuvat saivat värinsä M-Printin koneessa.

Joululehtiä edellisiltä vuosilta

Vuonna 2015 Kuoreveden Joulun kannessa nähtiin Armas Myllyperkiön komea tilhiparvi. Kuorevesi-Seuran 60-vuotisjuhlanumerossa aiheina ovat mm. suuret ikäluokat, sotalapsen tarina, Amandan kaipaus, geokätköily ja Turbo-Vinha.

Kuoreveden Joulun 2014 kannessa Ansa Sallisen enkeliparvi lennätti lehden monipuoliseen sisältöön. Aikajanalla elettiin 1700-luvulta nykypäivään ja aiheissa kiertokoulusta sotien ja urheilun kautta lentokoneen tarkkaan laatutyöhön.

Vuoden 2013 joululehden kannessa johdatteli museolla vieraillut joulupukki lukijat vielä museon 50-juhlavuoteen. Toinen teema oli Ilmavoimien Teknillisen Koulun ja Hallin varuskunnan viimeiset päivät.

Kuoreveden Joulu 2012 oli omistettu Aune Laaksille. Häntä muisteltiin monen artikkelin verran, mutta muitakin muisteluja ja artikkeleita riitti, eikä ajankohtaistakaan unohdettu.

Tilaukset

Näitä ja myös muita edellisten vuosien joululehtiä voi tilata toimitussihteeriltä. Uusimman lehden hinta on 5 euroa, vanhemmat numerot 1 euro/kpl. Postitus maksaa 1–2 lehdeltä 3 euroa, isommat erät laskutetaan postituskustannusten mukaan.

Kuoreveden Joulua jo yli 60 vuotta

Ensimmäinen Kuoreveden Joulu ilmestyi vuonna 1956 painavana tavoitteenaan rahoittaa tulevan museon perustamista. Lehden perustaja ja todellinen puuhanainen oli Aune Laaksi, joka toimi pitkään lehdestä vastaavana toimitussihteerinä ja toimituskunnassa alusta asti aina vuoden 1992 loppuun.

Vuosina 1974–79 lehti tehtiin Koillis-Pirkan Jouluna yhteistyössä Mäntän, Vilppulan ja Pohjaslahden seurojen kanssa. Vuodesta 1981 Kuoreveden Joulu on ilmestynyt joka vuosi, kun toiseksi julkaisijaksi ja ilmoitusten hankkijaksi ryhtyi Lions Club Kuorevesi.

Kuoreveden Joulun kirjoituksissa aiheina ovat perinteisten joulutervehdysten lisäksi henkilökohtaiset muistelut, suku- ja henkilöhistoriat, ihmisten ja eri yhteisöjen merkkipäivät, matkakertomukset, kunkin vuoden ajankohtaiset tapahtumat Kuorevedellä sekä kotiseudun entisten ja nykyisten runoilijoiden ja koululaisten runot. Ja paljon, paljon muuta.

Kuoreveden Joulu tehdään edelleenkin talkoovoimin ja siitä saatavalla tuotolla – seuran jäsenmaksujen ohella – ylläpidetään ja kehitetään kotiseutumuseota sekä tehdään kotiseututyötä.

Kirjoita itse, muistele tai kerro uusista aiheista!

Yhteyshenkilö: toimitussihteeri Rauni Pietiläinen, puh. 050 4452046 tai rpie@phpoint.fi

 

Kuvia Kuoreveden Joulusta 1956–2016

Kuvat aukeavat klikkaamalla