Syyskokous 30.11. Suinulassa

Kuorevesi-Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 30.11. kello 18 Suinulan kylätalossa (Kuorevedentie 796). Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, mm. vuoden 2018 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä puheenjohtajan ja hallituksen valinta. Kokouksen jälkeen esitellään uunituore Kuoreveden Joulu 2017 (ks. lisää sivulta Kuoreveden Joulu) ja katsellaan kuvakooste vuoden 2017 tapahtumista.
Kahvitarjoilu, tervetuloa!

Kesä oli täynnä tapahtumia!

Viimeinenkin seuran kesätapahtumista oli ohi, kun Kuokkalan kylätalossa 1.8. kajahtivat sota-ajan laulut noin 120 laulajan voimin Elina Laaksin ja Jukka Rantasen johdattamina. Tilaisuuden järjestivät yhdessä Suomi 100 -hengessä Pohjois-Kuoreveden kylät ja Kuorevesi-Seura. Suuri kiitos kaikille mukana olleille ja kaikkiin muihinkin tapahtumiin osallistuneille!!!

Kannaksen halki -kirja
Kuoreveden komppanian päällikkö Jussi Kirjavainen marssii 19. kesäkuuta 1941 Kuokkalan maamiesseurantalolta 155 kuorevesiläisen miehen rinnalla Mänttään, jossa komppanian miesmääräksi tulee 207. Matkataan Rautjärvelle, jossa hyökkäykseen jonotetaan 38 päivää. Heinäkuuta 31. päivänä alkaneissa hyökkäystaisteluissa kaatuu 45 ja haavoittuu 85 komppanian miestä. Viimein kuukauden ja 190 kilometrin sekä 13 raskaan taistelun jälkeen komppania astuu vanhan rajan yli ja alkaa asemasotavaihe.

Jussi Kirjavainen kirjoitti komppaniansa sotapäiväkirjaan perustuvan pidemmän ja täydennetyn kertomuksen komentokorsussaan Mainilan Uusi-Alakylän maastossa välittömästi taistelujen jälkeen syksyllä 1941. Hän viimeisteli käsikirjoituksensa vuosina 1955–56, minkä jälkeen se julkaistiin 228 sivuisena monisteena. Kuoreveden Joulu 1957 kertoo, että ”moniste jaetaan maksutta ajalla 18.6.–6.9.41 (9./JR 27:ään) jalkaväkirykmentti 27:n 9:nteen komppaniaan kuuluneille taikka kaatuneiden lähimmälle omaiselle. Muut aseveljet saavat teoksen 500 markalla. Siviilihenkilöt voivat lunastaa sen 1.000 markalla Kuoreveden Säästöpankista taikka maanviljelijä Lauri Kivilahdelta Lahdenkylästä. Hinta tulee kokonaisuudessaan Kuoreveden sankaripatsas-rahastoon ja käytetään hautojen hoitoon.”

Vuosien saatossa tuota monistettua kirjaa on ollut vaikea saada, vaikka monet sitä etsivät. Kuorevesi-Seura halusi tallentaa nämä koskettavat muistot isoisien ja isien sodasta parin kuukauden ajalta esimerkkinä siitä, mitä koko Suomen miehet tuona aikana kokivat. Suomen 100-vuotisjuhla antoi painavan virikkeen työn tekemiselle.

Kirjavaisen tekstiä on noudatettu tarkasti. Tekstin joukkoon on lisätty siihen liittyviä valokuvia, joista osa on Jussi Kirjavaisen itsensä ottamia. Saatetekstin lisäksi kirjan loppuun on liitetty muutamia lukemista helpottavia osia, kuten karttapiirros taistelupaikoista, lyhenneluettelo sekä henkilöluettelon miehet aakkosjärjestyksessä taulukon sivunumeroineen. Viimeisenä on lyhyt yhteenveto Jussi Kirjavaisen elämästä.

Lopuksi Suomi 100 -hengessä ja yhdessä-teemalla Kirjavaisen viesti lukijoille: ”Lukijan toivon muistavan riveihini tutustuessaan, että komppaniamme tie ja taistelut olivat erään komppanian tie ja taistelut monien joukossa. Kaikilla ne olivat erilaiset, mutta päämäärä sen sijaan sama: isänmaan onneksi.”

”Kannaksen halki – Kuoreveden komppania rajalta toisen yli 1941” kirjan voi hankkia Kuoreveden kirjastosta sen aukioloaikoina tai Rauni Pietiläiseltä (rpie@phpoint.fi tai 050 445 2046). Kirjan hinta on 20 euroa ja yhden kirjan postitus maksaa 3 euroa.

Tapahtumia vuodelta 2017

29.1. Tammikuun tapaaminen juhlisti Suomen sataa itsenäisyyden vuotta mm. Vilppulan Mieslaulajien kanssa

11.6. Immin päivillä sunnuntaina 11.6. tukevasti tietoa kylistä ja kuultiin Kuorehisten tarjoamaa kotiseutuaiheista musiikkia. Savupirtin kamarissa avattiin ”Kuoreveden kylät” -näyttely.

18.6. ”Kannaksen halki – Kuoreveden komppania rajalta toisen yli 1941” -kirja julkistettiin Kuokkalassa.

25.6. Alueseurakunnan järjestämä kansanlaulukirkko oli jo kolmas laatuaan. Perinnelaulajat avustivat ja kahvitusvuorossa oli Kaltila–Vessari-kylät.

6.7. Hautausmaa tutuksi -kierroksella kuultiin muistomerkeistä ja sankarihaudoista Kirkkopihalla Marja Tolosen kertomana.

25.7. Tehtiin kotiseuturetki pääkohteena Sysmä ja siellä mm. Suomen Harmonikkamuseo.

1.8. Lauluilta Kuokkalassa järjestettiin yhdessä Pohjois-Kuoreveden Kylien kanssa. Sota-ajan lauluihin johdattivat Elina Laaksi ja Jukka Rantanen.

Kuvat suurenevat klikkaamalla (jos ruudullasi ei näy koko kuva kerralla, paina Ctrl -)