Kesällä  museolla tapahtui perinteistä ja vähän uuttakin. Kesän avasivat toukokuun lopulla Hallin päiväkodin eskarilaiset heti kohta, kun museo oli herätelty talviunilta toukokuun lopulla. Kuorevesi-pyöräilyyn kirjautui ilahduttavasti satakunta polkijaa. Savutupaan rakennettiin ”Käsityön aarteita” -näyttely ennen kuin juhlittiin Immin päivillä kahta kotiseutuneuvosta. Samaan aikaan Kuokkalassa leireilleet partiolaiset piipahtivat museolla seuraavana päivänä. Juhannussunnuntain sanajumalanpalvelukseen osallistui toistasataa sanankuulijaa helteisessä auringossa. Myös tänä kesänä otettiin museolla hääkuvia.

Ville Kirkisen opastamana museo oli avoinna heinäkuun ja vieraita kävi runsaasti. Toiselle sadalle nousi vierasmäärä myös koko perheen museopäivänä Roope-taikuria ihmetellen sekä makkaroita ja vohveleita pelien tiimellyksessä nauttien.

Vielä elokuussa kävi matkalaisia aina Ameriikasta saakka. Kesän viimeisiä vieraita aamupäivällä 26. elokuuta olivat Kuoreveden koulun 5. luokan oppilaat Kalle-opettajansa kanssa. Iltapäivällä museo laitettiin sitten talviunilleen ja herätellään taas uuteen kesään toukokuussa.

Kiitos kaikille museolla vierailleille ja tapahtumiin osallistuneille. Nähdään ensi kesänä juhlavuoden merkeissä!

Museota koskevat tiedustelut voi tehdä museovastaaville:
Eija-Liisa Aholainen, puh. 041 452 6512, Marita Kolhinen, puh. 040 354 7622 ja
Rauni Pietiläinen, puh. 050 445 2046

Elävä museo

Kotiseutumuseon vihkiäisiä vietettiin 18.8.1963 Joensuun kylässä Kuorevesi-järven rannalla ”tuhannen markan maisemassa”.

Jo tuolloin oli useita hämäläisiä talonpoikaisrakennuksia siirretty kauniille museoalueelle: ensimmäiseksi vuonna 1956 päärakennus Virkajärven tilalta, savupirtti Juhalasta Särkilahden kylästä sekä vaateaitta Soimamäestä ja jyväaitta Järvensivusta. Myöhemmin tulivat paja Ylövedeltä, kala-aitta Kolhin kylän Latukasta, maito-, ruoka- ja kahviaitan käsittävä aittarivi, vaiheittain rakentunut maatalouskatos sekä viimeisenä Viljo Haikalta ostettu riihi vuonna 1982.

Museon runsaat ja monipuoliset kokoelmat keskittyvät 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen perinteiseen talonpoikaiskulttuuriin. Luetteloituna on yli 3 300 esinettä, joista jokaisella on lahjoittaja ja useisiin liittyy myös pieni tarina. Kaikki avoinna olevat rakennukset on kalustettu ja sisustettu ajan henkeen ja aiheeseen sopiviksi. Päärakennuksen yläkerrassa on lisäksi laajat esinekokoelmat käsittäen mm. runsaasti sota- ja pula-ajan esineistöä sekä ”Kreetan kamarin”. Savupirtin kamariin järjestetään joka kesä eri aiheesta koottu näyttely.

Kokoelmissa on huonekalujen lisäksi runsaasti erilaisia työkaluja ja kotitalouteen liittyvää esineistöä. Näitä ovat mm. pellavan käsittelyyn, langan valmistukseen ja kutomiseen kuuluvat esineet, vaatteet ja kodin tekstiilit. Aitoissa on esillä ruoka- ja maitotalouteen sekä viljan säilytykseen liittyvää esineistöä sekä tekstiilejä. Museon vanhin esine on hopearaha vuodelta 1668. Pitäjän historiaan liittyviä esineitä ovat mm. runoilija Immi Hellénin kehto ja sitra sekä Hallin Jannen käyttämä murhavasara vuodelta 1867.

Museon kokoelmiin kuuluu myös Ruth Serlachiuksen vuonna 1956 lahjoittama ja Kuoreveden kirkkopihaan rakennetussa venetalaassa nähtävä 11-hankainen kirkkovene Liukas.

Museon osoite: Kuorevedentie 1562, 35620 Mänttä

Kuvat suurenevat klikkaamalla (jos ruudullasi ei näy koko kuva kerralla, paina Ctrl -)