Museon kesä 2024
Kuoreveden kotiseutumuseo on tänä kesänä avoinna 26.6.–4.8. keskiviikosta sunnuntaihin kello 12–18. Tuona aikana museolla on oppaana Ilona Hyvärinen. Muista mahdollisista vierailuajoista voi sopia museovastaavien kanssa:
Eija-Liisa Aholainen, puh. 041 452 6512, Eija Anttonen, puh. 045 159 0149,
Marita Kolhinen, puh. 040 354 7622 tai Rauni Pietiläinen, puh. 050 445 2046.
Museolle on vapaa pääsy ilman sisäänpääsymaksua! Nähdään museolla!
Museon tapahtumista kesällä 2024 kerrotaan otsikossa ”Tapahtumat”.
Museolla viime kesänä
Kotiseutumuseo sulki virallisesti ovensa vuoden 2023 kesäaukiolon jälkeen heinäkuun lopussa. Vilkkaan vierailukesän oppaana toimi Jaakko Kirkinen. Viimeinkin vieraat pääsivät tutustumaan myös kunnostettuun pajaan, jossa mielenkiintoiset esineet oli järjestelty näyttelyksi. Savupirtin kamarin kesänäyttelyyn ”Lahjoituksia 2021–2022” oli koottu otteita uusista lahjoituksista kahden viimevuoden ajalta. Kiitos kaikille museolla vierailleille!
Museon 60-vuotisjuhlaa vietettiin sunnuntaina 20.8.2023 kauniissa kesäsäässä. Museopihalle oli kerääntynyt toista sataa museon ystävää soiton, laulun ja runon merkeissä. Ohjelmaan kuului tietysti myös juhlapuhe, historiaa ja palkitsemista. Katso laajempi teksti ja kuvat otsikosta ”Tapahtumat”.
Elävä museo – nyt 60 vuotta
Kotiseutumuseon vihkiäisiä vietettiin 18.8.1963 Joensuun kylässä Kuorevesi-järven rannalla ”tuhannen markan maisemassa”.
Jo tuolloin oli useita hämäläisiä talonpoikaisrakennuksia siirretty kauniille museoalueelle: ensimmäiseksi vuonna 1956 päärakennus Virkajärven tilalta, savupirtti Juhalasta Särkilahden kylästä sekä vaateaitta Soimamäestä ja jyväaitta Järvensivusta. Myöhemmin tulivat paja Ylövedeltä, kala-aitta Kolhin kylän Latukasta, maito-, ruoka- ja kahviaitan käsittävä aittarivi, vaiheittain rakentunut maatalouskatos sekä viimeisenä Viljo Haikalta ostettu riihi vuonna 1982.
Museon runsaat ja monipuoliset kokoelmat keskittyvät 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen perinteiseen talonpoikaiskulttuuriin. Luetteloituna on yli 3 300 esinettä, joista jokaisella on lahjoittaja ja useisiin liittyy myös pieni tarina. Kaikki avoinna olevat rakennukset on kalustettu ja sisustettu ajan henkeen ja aiheeseen sopiviksi. Päärakennuksen yläkerrassa on lisäksi laajat esinekokoelmat käsittäen mm. runsaasti sota- ja pula-ajan esineistöä sekä ”Kreetan kamarin”. Savupirtin kamariin järjestetään joka kesä eri aiheesta koottu näyttely.
Kokoelmissa on huonekalujen lisäksi runsaasti erilaisia työkaluja ja kotitalouteen liittyvää esineistöä. Näitä ovat mm. pellavan käsittelyyn, langan valmistukseen ja kutomiseen kuuluvat esineet, vaatteet ja kodin tekstiilit. Aitoissa on esillä ruoka- ja maitotalouteen sekä viljan säilytykseen liittyvää esineistöä sekä tekstiilejä. Museon vanhin esine on hopearaha vuodelta 1668. Pitäjän historiaan liittyviä esineitä ovat mm. runoilija Immi Hellénin kehto ja sitra sekä Hallin Jannen käyttämä murhavasara vuodelta 1867.
Museon kokoelmiin kuuluu myös Ruth Serlachiuksen vuonna 1956 lahjoittama ja Kuoreveden kirkkopihaan rakennetussa venetalaassa nähtävä 11-hankainen kirkkovene Liukas.
Museon osoite: Kuorevedentie 1562, 35620 Mänttä
Kuvat suurenevat klikkaamalla (jos ruudullasi ei näy koko kuva kerralla, paina Ctrl -)