Kuoreveden Joulu 2019 täynnä asiaa

Kuoreveden Joulu 2019 on edelleen myynnissä K-Market Hokassa Hallissa. Lehden tilaukset hoitaa: Rauni Pietiläinen, rpie@phpoint.fi tai 050 445 2046. Yhden lehden postitus maksaa 3,50 €, kahden lehden 4 € ja useamman pakettina alkaen 5,20 €. Kesällä lehti on saatavilla myös museolla.
(Katso kuvia alaosan galleriasta!)

Kuoreveden Joulun aika

Kuoreveden kunnan perustamisen 150-juhlavuonna joululehden kansi johdattelee lukijat sadan vuoden taakse. Silloin syntyi kansikuvan ”Hilja”, jonka pitkä elämäntarina Valkamasta Koivulehtoon on mielenkiintoinen ajankuva. Taulun maalasi Hiljan syntymäpäivälahjaksi Kaija Laukkanen kymmenen vuotta sitten. Kunnan perustamista muisteltiin kahdessa juhlassa mm. katselemalla ”Kuvia Kuorevedeltä”.

Kuorevesi-Seuran ja Lions Club Kuoreveden julkaiseman joululehden alussa ovat perinteiset tervehdykset, joissa Kuoreveden oma pappimme kiittää ja tervehtii vielä kerran. Hän siirtyi eläkkeelle esimiehensä ja koko kirkkokansan siunaamana.

Tarina reissumiehestä ja pirtin kellosta kertoo, miten ennen kulkumiehistäkin pidettiin huolta. Pula-aikana äitien arkeen liittyi myös Hallissa ruuan haalimisen ja jonottamisen lisäksi monenlaista kääntämistä ja vääntämistä, että lapset saatiin vaatetetuiksi.

Syntymäpäiviään ovat viettäneet eräs maanviljelijä ja urheilija sekä monessa mukana oleva kirkkokahvien puuhanainen. Erityiset onnittelut saa kokonaiset 100 vuotta rikasta elämää kokenut Maisa. Samaan 100 vuoden ikään pääsi Kuoreveden Nuorisoseura Nysä, jonka monipuolisen vireää juhlavuotta voi vain ihmetellä. Myös 85 vuotta täyttänyt Kuoreveden Kärki päätti tehostaa toimintaansa.

Sotavuosista alkaneet Mailiksen 80 värikästä vuotta Hallissa päättyivät, kun hän nukkui pois keskellä kauneinta kesää. Leijonat kunnioittavat muistosanoissaan neljää pitkäaikaista LC-veljeään, jotka he menettivät vuoden sisällä.

Kantaäiti Saara asettui Juhonsa kanssa Nisulaan Palsinalla vuonna 1849, minkä jälkeen tila on kokenut monia mielenkiintoisia vaiheita matkalla EU-aikaan. Laaksin suku on vuodesta 1566 asunut Lahdenkylän Mäkelässä, jonka vanhan päärakennuksen tilan 16. isäntä kunnosti ja emäntä kalusti täysin uuteen kukoistukseen. Yli 30 vuotta hiljaiseloa viettäneen Apilakosken tilan pelloilla laiduntavat nyt lampaat ja sen pihapiirissä käyskentelee ankkojen ja kanojen keralla perinteitä vaaliva reipas emäntä täynnä suunnitelmia.

Talvisodan alkamisen 80. muistovuonna palaavat mieleen lapsuusajat Hallin Markkulanmäellä ja sinne muuttaneiden evakkojen aikaansaamat tunnelmat. Kuoreveden Sotilaskotiyhdistys ry:n vihreät sisaret palvelivat varusmiehiä ja toimivat monipuolisesti 50 vuotta. Jääkärimajurin osallistuminen Suomi-konepistoolin valmistukseen selvisi tarkemmin jäämistön asiakirjoista.

Vehkaojalta Vogueen vei Nymanin kauniin tyttären tie, mutta se vaati kovasti työtä eikä ollut aina ruusuilla tanssimista. Kuvamuistoissa raskaita heinätöitä kirkastavat kahvitauot pellon reunalla. Vuonna 1870 Oskari pääsi viimein vanhempiensa kanssa pyhäinmiestenpäivänä Kuoreveden kirkkoon.

Amerikan Jamboreella sekä oheismatkailtiin että leireiltiin ja jonotettiin. Vapaaehtoiset, lähinnä partiolaiset urakoivat yli viisi vuotta turvatakseen Kuoreveden kirjaston toiminnan. Ei tullut Halliwoodia, mutta Hallin seudun asioista huolehtimaan perustettu Hallin seutu ry on lähtenyt vireästi liikkeelle. Ja mikä ihme on Eväjärvellä sijaitseva Kirkkala?

Joululehtiä edellisiltä vuosilta

Myös vanhempia joululehtiä on yhä saatavilla, mm.:
Kuoreveden Joulun 2018 kantta koristi Helena Karhumäen taulu ”Kurjet lähtevät”. Useita syntymäpäivän viettäjiä muistettiin ja persoonallisia henkilökuvia kirjoitettiin. Erilaisissa maisemissa kuljettiin Töyrymäestä ja Akkasaaresta jopa Pariisiin asti. Pieni poika pelasi tammea ja metsämiehen henkselit rätkähtivät poikki. Viljanviljelijä oli ylpeä perheestään ja nuorella yrittäjäparilla monta rautaa tulessa. Yksinäinen-valssi sai sanansa. Historialliset tasavuodet toivat mukaan surullisia sävyjä: vuoden 1918 tapahtumia ja puolitoista vuosisataa aiemmin koettua nälänhätää.

Satavuotiaalle Suomelle omistetun Kuoreveden Joulun 2017 kannen vanhassa postikortissa tyttö sytytti kynttilät juhlivalle isänmaalle. Aiheissa korostuivat mielenkiintoiset tarinat useista henkilöistä: mm. ”tavallinen ihminen” Onni Suoranta, olympiasoihdun viejä Eino Salminen, Vuokselan tyttö Sinikka Riihinen, ”lapinhullu” Eero Moisio, hiihtäjä Inkeri Janhunen ja kädentaitaja Taimi Tani. Osansa saivat myös Selänpään suku, Aution perhe, Valkkisen talo joen suussa, Sorsaojan historia ja elämä Vehkaojalla 1940-luvulla.

Kuoreveden Joulua jo yli 60 vuotta

Ensimmäinen Kuoreveden Joulu ilmestyi vuonna 1956 painavana tavoitteenaan rahoittaa tulevan museon perustamista. Lehden perustaja ja todellinen puuhanainen oli Aune Laaksi, joka toimi pitkään lehdestä vastaavana toimitussihteerinä ja toimituskunnassa alusta asti aina vuoden 1992 loppuun.

Vuosina 1974–79 lehti tehtiin Koillis-Pirkan Jouluna yhteistyössä Mäntän, Vilppulan ja Pohjaslahden seurojen kanssa. Vuodesta 1981 Kuoreveden Joulu on ilmestynyt joka vuosi, kun toiseksi julkaisijaksi ja ilmoitusten hankkijaksi ryhtyi Lions Club Kuorevesi.

Kuoreveden Joulun kirjoituksissa aiheina ovat perinteisten joulutervehdysten lisäksi henkilökohtaiset muistelut, suku- ja henkilöhistoriat, ihmisten ja eri yhteisöjen merkkipäivät, matkakertomukset, kunkin vuoden ajankohtaiset tapahtumat Kuorevedellä sekä kotiseudun entisten ja nykyisten runoilijoiden ja koululaisten runot. Ja paljon, paljon muuta.

Kuoreveden Joulu tehdään edelleenkin talkoovoimin ja siitä saatavalla tuotolla – seuran jäsenmaksujen ohella – ylläpidetään ja kehitetään kotiseutumuseota sekä tehdään kotiseututyötä.

Kirjoita itse, muistele tai kerro uusista aiheista!

Yhteyshenkilö: toimitussihteeri Rauni Pietiläinen, puh. 050 4452046 tai rpie@phpoint.fi

Kuvia Kuoreveden Joulusta 2019

Kuvat aukeavat klikkaamalla