Kuoreveden Joulu 2022 edelleen saatavissa

Jos Kuoreveden Joulu 2022 jäi jostain syystä talvella hankkimatta, vielä ei ole liian myöhäistä saada lukupakettia käyttöösi. Ota yhteys toimitussihteeri Rauni Pietiläiseen: rpie@phpoint.fi tai
050 445 2046, niin hoidetaan asia kuntoon! 

Kuoreveden Joulussa 2022 ajatellaan myönteisesti

Kuoreveden Joulun 2022 kantta koristaa Ritva Viitiön akvarelli ”Kantolan rannan alkutalvea” juhlistamassa samalla Kuoreveden Taideseuran 40-vuotista taipaletta. Kuorevesi-Seuran ja Lions Club Kuoreveden julkaiseman joululehden aloittavat perinteiset tervehdykset.

Sitten päästäänkin seuraamaan erään perheen matkaa Saimaan saaresta Ala-Kolhiin 1960-luvulla ja piipahdetaan joulunvietossa Torpparinkujalla yli 70 vuotta sitten. Samoihin aikoihin koululaiset kisaavat hiihtoladuilla ja järjestetään ensimmäinen Kuorevesi-hiihto. Markkulan mäellä lapset leikkivät kesäisin ”littaa” ja ”pumsua”. Sieltä ovat kotoisin myös sisarukset sentraalisantrana toiminut Ritva ja postineiti Raija.

Vuonna 1885 perustettu raittiusseura Hyve on ensimmäinen Kuoreveden kolmesta raittiusseurasta. Kertejärven itärannan asutuksen juuret ovat pitkällä menneisyydessä. Sama koskee Nieppolan kruununtorppaa, jonka tarinaa kerrotaan uuden kirjan mukaan. Viime vuosisadan alussa lähtee Kuorevedeltä kaksi sukulaisnaista opettajiksi eri paikkoihin kauas rajaseudulle. Molempien heidän elämäänsä osuu myös vaiherikkaita tapahtumia.

Harva enää muistaa, millaista pienteollisuutta on Joensuun kylässä vuosina 1930–1960. Vai ovatko silloin hankitut huopaset vieläkin käyttökunnossa? Saman perheen vanhimman pojan kirjoittamasta elämäntarinastaan ”Asiapojalla on hallussaan kauppaneuvoksen sauva” saadaan lukea ensimmäinen osa, jossa hän kertoo lapsuudestaan ja joutumisestaan työn imuun.

Kaksi sotaveteraaniamme nukkui pois korkeassa iässä muutaman kuukauden välein. Viimeisenä elossa olevalle kohta 96-vuotiaalle veteraanille ja hänen vastikään poisnukkuneelle puolisolleen omistaa kiitollinen kesämökkinaapuri säveltämänsä ja sanoittamansa ”Särkisjärven valssin”.

Pitäjän historian ja nykyisyydenkin kannalta on merkittävää, kun 120 vuotta sitten syntynyt Niilo Karhumäki veljineen saapui Halliin. Mielenkiintoinen on hänen tiensä lentokoneiden rakentajaksi. Häntä muistettiin yhteislaulun merkeissä nyt 20-vuotiaalla Lentäjäveljestenaukiolla. Iso vaikutus pitäjän elämään on myös 110 vuotta sitten syntyneellä kotiseutuneuvos Aune Laaksilla, jota kotiseutuihmiset muistelivat museolla ja juhlivat samalla uutta kotiseutuneuvostaan.

Pitkin vuotta on iloittu Suinulan nimeämisestä Keski-Suomen Vuoden Kyläksi 2022 ja porukalla kerätty mukavia muistoja. Uutena yrittäjänä esittäytyy lentovene Atol Auroran rakentaja, joka lupailee jo ensi vuodeksi ensimmäisiä lentoveneitä taivaalle kaikkien ihailtaviksi. Sillanpään luomutilan emännällä puolestaan riittää monenlaista kehitettävää rakennuksissa ja viljelyksillä.

Lisää uudesta ajasta kertovat osuudet museon kesä, vuoden sattumat ja tapahtumat sekä koululaisten piirrokset.

Joululehtiä edellisiltä vuosilta

Myös vanhempia joululehtiä on yhä saatavilla, mm.:

Runoilija Immi Hellénin syntymän 160-juhlavuoden kunniaksi Kuoreveden Joulun 2021 kantta koristaa Jonna Markkulan ”Oravan pesä”.
Useat yhdistykset juhlivat taas tasavuosiaan. Patria on ollut jo 100 vuotta sotilasilmailun ytimessä. Ja siitäkin on jo yli 60 vuotta, kun päästiin Kar-Airin siivin ensi kertaa lentäen Kanarialle ja ensimmäisenä Malagaan.
Yksi pieni tyttö sukuloi Hallinpenkin Mattilassa ja toinen Valkamassa Palsinalla. Kolmas matkaa isän kanssa joulukirkkoon ja neljäs kertoo hauskoja sattumuksia kotoaan Osmolasta. Mutta pojatkin on poikia!
Terttu päätyi tänne kotitalousopettajaksi ja koulunjohtajaksi. Lahdenkylästä pieni kalamies nousi Suomen talouselämän järjestövaikuttajaksi (ks. Tarmo-pdf sivu alussa).
Tiilitehdas perustettiin pitäjään 75 vuotta sitten. Uutta teknologiaa edustava yritys hallitsee hiilikuidut. Kertejoki onkin saamelaisten ”koskijoki”. Särki-Kalle käy Kuoreveden pappilassa vuonna 1811.
Kuokkala on keskellä Joensuun kylää. ”Tulkaa takaisin” huusivat kotiin jäävät, kun Kuoreveden miehet kesällä 80 vuotta sitten lähtivät jatkosotaan Kuokkalan pihalta.

Kuoreveden Joulun 2020 kannessa lentävä joulupukki johdatti kertomaan Hallin ilmailun 80-vuotisjuhlasta. Samoin 80-vuotiaan emännän elämänkulun ratkaisi kohtalokas uimakoulu 60 vuotta sitten, lapsuudessa Hinnin maailma ulottui Rätykältä Kertetienhaaraan ja evakkoperheen pojan matka kulki Hallista maailman turuille pääjohtajaksi ja kansainvälisiin tehtäviin. Nuoren hevosemännän elämään kuuluvat Julle, Pepe ja Runon Lempi.

Sata vuotta aiemmin syntyi Kuoreveden Joulun 2019 kansikuvan Hilja, jonka pitkä elämäntarina Valkamasta Koivulehtoon oli mielenkiintoinen ajankuva. Taulun Hiljasta maalasi Kaija Laukkanen hänelle 90-vuotislahjaksi. Kuoreveden kunnan perustamisen 150-juhlavuotta vietettiin mm. katselemalla ”Kuvia Kuorevedeltä”. Useiden muidenkin tasavuosia juhlineiden henkilöiden ja yhteisöjen tarinoita saatiin seurata. Kantaäiti Saara asettui Juhonsa kanssa Nisulaan Palsinalle vuonna 1849, Vehkaojalta Vogueen vei Nymanin kauniin tyttären tie ja monenlaista liittyi pula-aikana Hallin äitien arkeen.

Kuoreveden Joulun 2018 kantta koristi Helena Karhumäen taulu ”Kurjet lähtevät”. Useita syntymäpäivän viettäjiä muistettiin ja persoonallisia henkilökuvia kirjoitettiin. Erilaisissa maisemissa kuljettiin Töyrymäestä ja Akkasaaresta jopa Pariisiin asti. Pieni poika pelasi tammea ja metsämiehen henkselit rätkähtivät poikki. Viljanviljelijä oli ylpeä perheestään ja nuorella yrittäjäparilla monta rautaa tulessa. Yksinäinen-valssi sai sanansa. Historialliset tasavuodet toivat mukaan surullisia sävyjä: vuoden 1918 tapahtumia ja puolitoista vuosisataa aiemmin koettua nälänhätää.

Satavuotiaalle Suomelle omistetun Kuoreveden Joulun 2017 kannen vanhassa postikortissa tyttö sytytti kynttilät juhlivalle isänmaalle. Aiheissa korostuivat mielenkiintoiset tarinat useista henkilöistä: mm. ”tavallinen ihminen” Onni Suoranta, olympiasoihdun viejä Eino Salminen, Vuokselan tyttö Sinikka Riihinen, ”lapinhullu” Eero Moisio, hiihtäjä Inkeri Janhunen ja kädentaitaja Taimi Tani. Osansa saivat myös Selänpään suku, Aution perhe, Valkkisen talo joen suussa, Sorsaojan historia ja elämä Vehkaojalla 1940-luvulla.

Lehtien tilaukset hoitaa: Rauni Pietiläinen, rpie@phpoint.fi tai 050 445 2046. Vanhempien lehtien hinta on 1 euro / lehti sekä postitus 4 euroa / 1–2 lehteä ja useamman pakettina postin hinnoilla.

Lahdenkylästä järjestövaikuttajaksi

Sivun alussa olevasta lataus-painikkeesta voit ladata katsottavaksi pdf:nä Kuoreveden Joulussa 2021 julkaistua pidemmän version Tarmo Korpelan artikkelista ”Lahdenkylästä järjestövaikuttajaksi”.

Kuoreveden Joulua jo yli 60 vuotta

Ensimmäinen Kuoreveden Joulu ilmestyi vuonna 1956 painavana tavoitteenaan rahoittaa tulevan museon perustamista. Lehden perustaja ja todellinen puuhanainen oli Aune Laaksi, joka toimi pitkään lehdestä vastaavana toimitussihteerinä ja toimituskunnassa alusta asti aina vuoden 1992 loppuun.

Vuosina 1974–79 lehti tehtiin Koillis-Pirkan Jouluna yhteistyössä Mäntän, Vilppulan ja Pohjaslahden seurojen kanssa. Vuodesta 1981 Kuoreveden Joulu on ilmestynyt joka vuosi, kun toiseksi julkaisijaksi ja ilmoitusten hankkijaksi ryhtyi Lions Club Kuorevesi.

Kuoreveden Joulun kirjoituksissa aiheina ovat perinteisten joulutervehdysten lisäksi henkilökohtaiset muistelut, suku- ja henkilöhistoriat, ihmisten ja eri yhteisöjen merkkipäivät, matkakertomukset, kunkin vuoden ajankohtaiset tapahtumat Kuorevedellä sekä kotiseudun entisten ja nykyisten runoilijoiden ja koululaisten runot. Ja paljon, paljon muuta.

Kuoreveden Joulu tehdään edelleenkin talkoovoimin ja siitä saatavalla tuotolla – seuran jäsenmaksujen ohella – ylläpidetään ja kehitetään kotiseutumuseota sekä tehdään kotiseututyötä.

Kirjoita itse, muistele tai kerro uusista aiheista!

Yhteyshenkilö: toimitussihteeri Rauni Pietiläinen, puh. 050 4452046 tai rpie@phpoint.fi

Kuvia Kuoreveden Joulusta 2021

Kuvat aukeavat klikkaamalla