Kuoreveden Joulu 2021

Tämän vuoden joululehden suunnittelu on käynnissä ja useita mielenkiintoisia ehdotuksia on jo kirjattuina, kiitos niistä. Lisää kyllä vielä mahtuu ja kaikki otetaan kiitoksin vastaan. Jospa loppuvuoden tapahtumatkin saadaan toteutumaan, niin niistä riittää myös kerrottavaa. Lähetä kirjoituksesi tai ehdotuksesi mielellään viimeistään elokuun aikana toimitussihteeri Rauni Pietiläiselle: rpi@phpoint.fi tai 050 445 2046. Häneltä voit myös tiedustella edellisten vuosien lehdistä.

Kuoreveden Joulu 2020: Kuoreveden lentävä joulupukki

Poikkeuksellisista ajoista huolimatta saatiin lokakuussa järjestetyksi Hallin ilmailun 80-vuotisjuhla. Tähän lehden teemaan liittyvät myös kannen lentävä joulupukki ja ”Ensimäinen lentokone Kuorewedellä” -artikkeli vuodelta 1914. Sodan siivittämistä toiminnan alkuvaiheista ja juhlasta Ilmavoimien komentajan juhlapuheineen on lehdessä reilu kooste.
Muistosanoissa lapset kertovat isästään maakuntaneuvoksesta, joka 80 vuotta sitten tuli perheensä mukana Halliin 2-vuotiaana ja toimi myöhemmin monin tavoin Suomen ja Pirkanmaan hyväksi.

Kuorevesi-Seuran ja Lions Club Kuoreveden julkaiseman joululehden alussa ovat perinteiset tervehdykset, joissa mm. uudet kaupunginjohtaja ja aluepappimme kertovat tuntojaan ensimmäiseltä vuodelta.

Erikoisia aikoja elettiin myös 1940-luvulla, kun 13.3. päättyneessä talvisodassa maata puolustettiin urheasti. Mannerheimin hovihankkijana toiminut Kuorevedellä syntynyt kelloseppä vaikutti siihen, että marsalkka sai erittäin arvokkaan taskukellon kohta talvisodan jälkeen. Jatkosodan viimeisenä kesänä eräs lapsi vietti viisi viikkoa kulkutautisairaalassa tulirokon vuoksi.

Muisteluitaan kertoo 80-vuotta täyttänyt emäntä, jonka elämänkulun ratkaisi kohtalokas uimakoulu 60 vuotta sitten. Lapsuudessa Hinnin maailma ulottui Rätykältä Kertetiehaaraan, mutta hän jatkoi eteenpäin erityislasten opettajaksi.

Evakkoperheen pojan matka kulki Hallista maailman turuille pääjohtajaksi ja kasainvälisiin tehtäviin. Hallin koulua kävivät myös muistojaan kertova poika ja Heikkilän pojat, jotka olivatkin aika velikultia. Saarijärven salaperäinen erakko oli sutki jutunkertoja ja monitaitoinen apumies.

Lintujen elämään liittyvät tarinat väärään astiaan kakanneesta Käkästä ja kohtalokkaasta kanahaukan lennosta. Tarkkailukarjakkojen ohjeilla hoidettiin ja tarkkailtiin karjaa jo lähes sata vuotta sitten. Nykyaikaa taas edustavat nuoren hevosemännän haastattelussa Julle, Pepe ja Runon Lempi. Uusi muste Kolosalmen vanhassa mustepullossa muistuttaa ajasta silloin kun…

Suinulan kylän puolesta on toimittu jo 40 vuotta, mistä palkittiin myös edelleen aktiivinen perustajajäsen. Sukutiloista Pihlaiston Hattinen on ainoa laatuaan ja sen arvoitukselliset myllynkivet kertovat omaa tarinaansa.
Piipahdetaan katsomassa elämää myös Mattilan talossa 30-luvulla. Pitäjän ensimmäisen työväenyhdistyksen perustajissa Kertteellä löytyi niin torppareita kuin renkiä ja piikoja sekä ainakin yksi isäntä.

Uutta aikaakin on mukana, vaikka tapahtumia ei ollut entiseen tapaan: sittenkin kesä tuli museolle sekä erilaista sattui ja tapahtui. Liikunnan riemua ja rentoutumista avustavat mm. uudet kuntoportaat ja laavu. Kun tunteja ei lasketa, nähdään useille tuttu yrittäjä auton ratissa kuutena päivänä viikossa. Mutta mitä kertovat salaperäiset hymyt?

Joululehtiä edellisiltä vuosilta

Myös vanhempia joululehtiä on yhä saatavilla, mm.:
Kuoreveden Joulun 2018 kantta koristi Helena Karhumäen taulu ”Kurjet lähtevät”. Useita syntymäpäivän viettäjiä muistettiin ja persoonallisia henkilökuvia kirjoitettiin. Erilaisissa maisemissa kuljettiin Töyrymäestä ja Akkasaaresta jopa Pariisiin asti. Pieni poika pelasi tammea ja metsämiehen henkselit rätkähtivät poikki. Viljanviljelijä oli ylpeä perheestään ja nuorella yrittäjäparilla monta rautaa tulessa. Yksinäinen-valssi sai sanansa. Historialliset tasavuodet toivat mukaan surullisia sävyjä: vuoden 1918 tapahtumia ja puolitoista vuosisataa aiemmin koettua nälänhätää.

Satavuotiaalle Suomelle omistetun Kuoreveden Joulun 2017 kannen vanhassa postikortissa tyttö sytytti kynttilät juhlivalle isänmaalle. Aiheissa korostuivat mielenkiintoiset tarinat useista henkilöistä: mm. ”tavallinen ihminen” Onni Suoranta, olympiasoihdun viejä Eino Salminen, Vuokselan tyttö Sinikka Riihinen, ”lapinhullu” Eero Moisio, hiihtäjä Inkeri Janhunen ja kädentaitaja Taimi Tani. Osansa saivat myös Selänpään suku, Aution perhe, Valkkisen talo joen suussa, Sorsaojan historia ja elämä Vehkaojalla 1940-luvulla.

Lehtien tilaukset hoitaa: Rauni Pietiläinen, rpie@phpoint.fi tai 050 445 2046. Yhden lehden postitus maksaa 3,50 €, kahden lehden 4 € ja useamman pakettina alkaen 4,90 €.

Kuoreveden Joulua jo yli 60 vuotta

Ensimmäinen Kuoreveden Joulu ilmestyi vuonna 1956 painavana tavoitteenaan rahoittaa tulevan museon perustamista. Lehden perustaja ja todellinen puuhanainen oli Aune Laaksi, joka toimi pitkään lehdestä vastaavana toimitussihteerinä ja toimituskunnassa alusta asti aina vuoden 1992 loppuun.

Vuosina 1974–79 lehti tehtiin Koillis-Pirkan Jouluna yhteistyössä Mäntän, Vilppulan ja Pohjaslahden seurojen kanssa. Vuodesta 1981 Kuoreveden Joulu on ilmestynyt joka vuosi, kun toiseksi julkaisijaksi ja ilmoitusten hankkijaksi ryhtyi Lions Club Kuorevesi.

Kuoreveden Joulun kirjoituksissa aiheina ovat perinteisten joulutervehdysten lisäksi henkilökohtaiset muistelut, suku- ja henkilöhistoriat, ihmisten ja eri yhteisöjen merkkipäivät, matkakertomukset, kunkin vuoden ajankohtaiset tapahtumat Kuorevedellä sekä kotiseudun entisten ja nykyisten runoilijoiden ja koululaisten runot. Ja paljon, paljon muuta.

Kuoreveden Joulu tehdään edelleenkin talkoovoimin ja siitä saatavalla tuotolla – seuran jäsenmaksujen ohella – ylläpidetään ja kehitetään kotiseutumuseota sekä tehdään kotiseututyötä.

Kirjoita itse, muistele tai kerro uusista aiheista!

Yhteyshenkilö: toimitussihteeri Rauni Pietiläinen, puh. 050 4452046 tai rpie@phpoint.fi

Kuvia Kuoreveden Joulusta 2019

Kuvat aukeavat klikkaamalla